Vitamín C a bioflavonoidy (kvercetín, rutín, hesperidín) sa nachádza prirodzene v mnohých druhoch ovocia a zeleniny.
Štúdie poukazujú, že kvercetín má silné antioxidačné, antivírusové, protizápalové a imunosupresívne účinky. Zároveň ho považujú za ochrancu bunkových membrán a DNA.
Funkcie bioflavonoidov a vitamínu C sú vzájomne synergické. Vitamín C spomaľuje rozpad bioflavonoidov, čím predlžuje ich antioxidačné a protizápalové pôsobenie. Bioflavonoidy zlepšujú vstrebávanie a zvyšujú mieru využiteľnosti vitamínu C.
Spoločnosť Jamieson ponúka prémiový prípravok Jamieson Vitamín C Complex Premium so zvýšenou biologickou dostupnosťou a s až 30% obsahom bioflavonoidov, ovocných koncentrátov a rastlinných výťažkov.
Už dnes je zrejmé, že o účinkoch bioflavonoidov, najmä kvercetíne, ešte budeme počuť, v súvislosti s prevenciou a podpornou liečbou v boji proti vírusom a baktériám.
© SLOVENSKÝ SPOLOK ŠTUDENTOV FARMÁCIE