Púpava lekárska
Autor: Dominika Nádaská
Púpava lekárska, ľudovo nazývaná mlieč alebo pampeliška, je rastlinka, ktorú mnohí považujú za obyčajnú a zbytočnú burinu so schopnosťou vyrásť kdekoľvek, dokonca i na asfalte. Skutočne ju nájdeme na každom kroku. Mnohí ani netušia, aký poklad im rastie na záhrade, a žiaľ, namiesto zberu a využitia jej blahodarných účinkov je väčšinou skosená. Pri slove púpava sa mi vynoria spomienky, ako sme v detstve rozfúkavali odkvitnuté hlavičky, či dokonca ako nám maminky plietli vence, ktoré sme nosili na hlavách ako korunky. Poďme sa spoločne pozrieť na to, aké tajomstvá v sebe ukrýva.
Liečivé účinky púpavy sa využívajú už najmenej tisíc rokov. Prvé zmienky pochádzajú už z čias stredoveku. Jej minulosť ako liečivej rastliny je možné vystopovať najmä na Arabskom polostrove. Podľa legiend sa púpava zrodila z prachu, ktorý rozvíril ohnivý voz boha slnka. Svoje meno dostala od najznámejšieho arabského lekára Avicennu, ktorý ju pomenoval taraxis, čo znamená zápal očí. Súviselo to s používaním púpavy práve na liečbu zapálených očí.
Púpava lekárska, lat. Taraxacum officinale, patrí do čeľade Asteraceae. Ide o trvácu bylinu vysokú 5 až 30 centimetrov. Má podzemok, z ktorého vyrastá prízemná ružica listov a viacero bezlistých stvolov ukončených veľkými úbormi žltých jazykovitých kvetov. Listy sú obrátene vajcovité a kopijovité. Celá rastlinka obsahuje mliečnice vylučujúce biele mlieko, ktoré po kontakte s pokožkou vytvára hnedé fľaky. Kvitne od apríla do septembra a po odkvitnutí nahradia žlté kvietky hlavičky tvorené nažkami s chocholcom.
Droga Taraxaci radix cum herba patrí do kategórie Traditional use v EMA, má teda využitie ako tradičný rastlinný liek. Z púpavy vieme využiť takmer všetko, od koreňa až po kvet.
Taraxaci radix má horkú chuť, ktorá predurčuje púpavu najmä na liečbu porúch gastrointestinálneho traktu. Vďačí tomu horčinám, seskviterpénovým laktónom, ktoré sú schopné interagovať s receptormi horkej chuti. Bunka, na ktorej sa nachádza daný receptor, spustí kaskádu končiacu v mozgu. Mozog po spracovaní signálu nariadi zvýšenú produkciu slín, žalúdočného sekrétu i hormónu gastrínu, ktorý stimuluje produkciu inzulínu a žlče, ako aj motilitu žalúdka a tenkého čreva. Výsledkom je zlepšenie trávenia a kontrola hladiny glukózy v krvi u diabetikov. Okrem obsahu horčín sa môže púpava pochváliť i obsahom inulínu. Všetci iste dobre viete, že inulín je polysacharid, ktorý je naším telom nestráviteľný, ale spĺňa funkciu prebiotika. To znamená, že slúži ako živina pre baktérie, ktoré sú súčasťou nášho črevného mikrobiómu.
Taraxaci herba je využívaná najmä pre svoje diuretické účinky. Okrem obsahu flavonoidov, konkrétne glykozidov luteolínu a kvercetínu, sa pýši i obsahom draslíka a derivátov kyseliny škoricovej.
Droga Taraxaci radix cum herba sa ako tradičný rastlinný liek používa na zmiernenie tráviacich ťažkostí, ako napríklad pocitu plnosti, plynatosti, pocitu pomalého trávenia a pri dočasnej strate chuti do jedla. Ďalšou indikáciou je zosilnenie vylučovania moču ako podporná liečba pri ľahších zápaloch močových ciest, ale iba po vylúčení závažného ochorenia.
V ľudovom liečiteľstve sa droga používa pri zápche, na zosilnenie močenia, pri bolestiach kĺbov a ako liečba zápalu očí.
Je potrebné vyvarovať sa požitiu drogy pacientmi s poruchami obličiek a/alebo zlyhávaním srdca, pretože konzumácia drog z púpavy so sebou prináša zvýšené riziko výskytu hyperkalémie, nakoľko až 4,7 % jej hmotnosti tvorí draslík. I keď sa droga vyskytuje v čajovinách a diabetických zmesiach, diabetici by ju mali užívať s opatrnosťou, nie vo veľkých množstvách a najmä po konzultácii s lekárom. U pacientov trpiacich diabetom je totiž zvýšené riziko vzniku poruchy funkcie obličiek, ktoré sú zodpovedné za rovnováhu draslíka v tele. Z tohto dôvodu by sa mali títo pacienti vyhnúť požívaniu drogy, aby sa tak vyhli potenciálnemu zvýšeniu hladiny draslíka v krvi. Na pozore by sa mali mať i pacienti, ktorí trpia závažnejšími poruchami gastrointestinálneho traktu a pečene, ako sú akútne peptické vredy, zápal žlčových ciest, žlčové kamene a rôzne ďalšie problémy pečene a žlčníka. V každom prípade je lepšie poradiť sa s lekárom alebo lekárnikom. Áno, aj Taraxaci radix cum herba má nežiaduce účinky, medzi ktoré patrí epigastrická bolesť a nadmerná sekrécia HCl v žalúdku, avšak ich frekvencia nie je známa. Rovnako sa môžu vyskytnúť i alergické reakcie.
Rastlinné prípravky ako čaje alebo etanolové roztoky užívame perorálne, dávkovanie je individuálne pre jednotlivé problémy. Ja osobne mám veľmi dobrú skúsenosť s domácim púpavovým medom. Je fantastický, a preto sa chcem s vami podeliť o recept.
Budeme potrebovať:
- 400 kvietkov púpavy
- 2 citróny
- 1,5 litra vody
- 1,5 kg kryštálového cukru
- Kvietky zbavíme stoniek a vložíme ich do hrnca s vodou.
- Citróny si nakrájame na plátky a pridáme ich k namočeným kvietkom.
- Vodu s kvietkami a citrónmi necháme zovrieť a odležať aspoň na 24 hodín.
- Po odstáti precedíme našu zmes cez gázu, pridáme kryštálový cukor a zmes privedieme do varu.
- Zmes varíme 1,5 až 2 hodiny.
- Po uvarení nalejeme med do umytých a teplých pohárov, pevne uzatvoríme a prevrátime ich hore dnom.
- Po vychladnutí ich prevrátime späť a medík je hotový.
Taraxacum officinalis je svojimi účinkami skutočne zaujímavá a za veľké pozitívum považujem jej dostupnosť, pretože rastie naozaj všade.
Zdroje:
NAGY, M. – MUČAJI, P. -GRANČAI, D. 2017. Farmakognózia. Biologicky aktívne rastlinné metabolity a ich zdroje. Herba, 2017. 399 s. ISBN 9788089631643
DUGAS,D. 2010. Bylinkový receptár. Najlepšie recepty ľudovej medicíny. Ottovo nakladatelství, 2012, 2015. 224s. ISBN 9788074510618
https://pheur.edqm.eu/app/10-5/content/10-5/1851E.htm?highlight=on&terms=taraxaci&terms=herba
https://mojerastliny.sk/pupava-lekarska/